Геннадій Кернес піде в Президенти?

В минулу п’ятницю партія «Відродження» провела з’їзд, на якому було повідомлено про наміри приймати участь в президентських та парламентських виборах. Серед головних претендентів на роль кандидата в президенти названо мера Харкова Геннадія Кернеса, а також голову партії Віктора Бондаря. Упродовж наступних 6 місяців, кандидат в президенти буде обраний шляхом внутрішньопартійного праймерізу. Голова політради «Відродження» Віталій Хомутиннік повідомив, що не буде приймати участі в президентських виборах, хоча нещодавно з його подачі було розгорнуто активну зовнішню рекламу в регіонах. Скоріше за все, результати соціологічних замірів показали низькі рейтинги і слабкий рівень пізнаваності цього політика. Тому Віталія Хомутинніка було обрано головою Контрольно-ревізійної комісії партії.

З моменту свого утворення, депутатська група «Відродження» традиційно орієнтувалася на олігарха Ігоря Коломойського. Проте, після загострення конфлікту між Порошенком і Коломойським, значна частина депутатів групи почала переорієнтовуватися на Банкову. Мотив такої співпраці між депутатами і владою полягав не лише в захисті і збільшення бізнесових впливів, але й отриманні додаткового імунітету від правоохоронних органів.

По наявній інформації, тепер «Відродження» повністю перебуває в зоні впливу Адміністрації президента. Ряд депутатів групи «Хомутинніка-Бондаря» перебувають під червоною рискою, і на них в будь-який момент можуть бути відкриті кримінальні справи. На приклад, одіозний мер Харкова Геннадій Кернес вже декілька років перебуває в затяжному судовому процесі. Тому партія «Відродження», з великою ймовірністю, буде виконувати роль конструктивної опозиції для влади на майбутніх виборах. По-друге, партія «Відродження» буде конкурувати за електоральну спадщину Партії регіонів із Опозиційним блоком та партією «За життя» на Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині і Миколаївщині. Саме в цих регіонах у «Відродження» сильні позиції – в них є ресурси, фракції у місцевих радах, мережа і неформальний вплив. І для влади вигідним є розпорошення голосів виборців, які раніше традиційно голосували за Партію регіонів.