Видача російських паспортів мешканцям ОРДЛО

Інформаційний бекграунд

24 квітня 2019 р. Володимир Путін підписав указ про спрощення процедури отримання російського громадянства для українських громадян, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей. Відповідно до даного указу, українські громадяни та особи без громадянства, які постійно проживають в ОРДЛО, зможуть отримати російський паспорт в Ростові-на-Дону впродовж трьох місяців після подання відповідної заяви. Кремль обґрунтовує паспортизацію «гуманітарними» потребами мешканців ОРДЛО.

Вслід за цим скандальним рішенням, 1 травня 2019 р. Путін підписав ще один указ, який спрощує процедуру отримання російського громадянства для деяких категорій українських громадян. До них, зокрема, належать, українські громадяни та особи без громадянства, які постійно проживали в Криму до 18 березня 2014 р. (дати анексії Криму), та члени їх родин, українські громадяни, які мають дозвіл на проживання на території Росії або посвідчення біженця, особам, які піддалися депортації з Криму в 1944 р., та їхнім родичам.

Причини паспортизації

Можуть бути кілька причин, чому Путін ухвалив рішення про «паспортизацію» мешканців ОРДЛО.

По-перше, Росія переконалася, що жоден з відкрито проросійських кандидатів не має шансів перемогти на президентських виборах в Україні і забезпечити реінтеграцію ОРДЛО на умовах Москви. Як наслідок, у Кремлі усвідомили, що конфлікт найімовірніше триватиме як мінімум ще один електоральний цикл. Ці обставини змушуватимуть Росію брати на себе більшу відповідальність на долю мешканців ОРДЛО.

По-друге, Росія може використати паспортне питання в якості тиску на новообраного президента Володимира Зеленського. Таке рішення підвищує ставки Путіна у переговорах і політичну ціну для відповіді Зеленського. З одного боку, якщо Зеленський піде на деякі поступки Путіну, він втратить значну підтримку з числа прозахідного електорату. З іншого боку, Зеленський може втратити підтримку проросійських громадян та бізнесових кіл, які орієнтовані на Росію, якщо нова влада не зможе добитися миру на Донбасі.

По-третє, Росія прагне зберегти лояльність мешканців ОРДЛО. Населення цих територій може перебувати в стані апатії, коли українська влада в силу певних причин не надає їм певні блага як українським громадянам (пенсії, соціальний захист), а Росія не надала їм обіцяний захист. Вслід за указом Путіна про визнання документів самопроголошених республік в 2017, видачу російських паспортів можна розглядати як продовження політики легалізації «ДНР» і «ЛНР», хоч і без офіційного визнання цих утворень.

По-четверте, за допомогою паспортизації Росія шукає часткову відповідь на демографічні виклики. Відповідно до демографічних прогнозів, до 2030 р. населення Росії скоротиться з нинішніх 143 млн. до 130 млн. При цьому спостерігається незмінна тенденція до зростання частки мусульманського населення і скорочення російськомовних груп. Як наслідок, Росія розглядає Донбас як регіон, який може допомогти частково виправити цей демографічний дисбаланс (за офіційними російськими даними), на території ОРДЛО проживають близько 3,5 млн. осіб.

Статус мешканців ОРДЛО, які отримують російські паспорти                                          

Українське законодавство визнає єдине громадянство, однак не забороняє подвійне громадянство. Це означає, що Україна ігнорує наявність іншого громадянства в українських громадян. Відповідно, український громадянин, який проживає  в ОРДЛО і отримав російське громадянство, зберігає всі права та обов’язки як українського громадянина.

Українське законодавство визнає добровільне набуття громадянства іншої держави як одну з підстав втрати українського громадянства. Однак інформацію про добровільність такого набуття може дати лише держава іншого громадянства. Відповідно, Україна навряд чи отримає достовірну інформацію від Росії про те, чи добровільно українські громадяни набули російського громадянства.

Паспортизація Криму і ОРДЛО – різні речі

Після анексії Криму Росія незаконно поширила російське громадянство на мешканців Криму. Відповідно до позиції України та норм міжнародного права, набуття мешканцями Криму російського громадянства було примусовим та не може бути підставою для втрати українського громадянства. Факт примусовості доволі легко довести, якщо міграційні органи в Криму, незаконно створені Росією, видавали російські паспорти українським громадянам.

Натомість, громадянам України, які проживають в ОРДЛО, російські паспорти видаватимуть російські міграційні органи в Ростові-на-Дону. На відміну від кримських «установ», ростовські паспортні столи є легітимними міграційними органами. Відповідно, є підстави припускати, що мешканці ОРДЛО, які отримають російський паспорт на території Росії, можуть розглядатися міжнародною спільнотою як особи, які мають одночасно українське та російське громадянства на законних підставах.

Ризики для України

По-перше, паспортизація ОРДЛО є черговим кроком, який віддалятиме мешканців ОРДЛО від України та ускладнюватиме їх реінтеграцію в український суспільний і політичний простір.

По-друге, у випадку ескалації конфлікту на Донбасі Росія отримає виправдання для гуманітарної інтервенції під приводом захисту російських громадян закордоном (за прикладом Південної Осетії в 2008 р.).

По-третє, життя українських громадян, які проживають в ОРДЛО, необов’язково поліпшиться після отримання російського паспорту. Приміром, у Пенсійному фонді РФ заявили, що жителі Донецької та Луганської областей України, які отримають російське громадянство в спрощеному порядку, «зможуть отримувати російські страхові пенсії по старості, але тільки якщо переїдуть на постійне проживання в Росію».

По-четверте, паспортизація ОРДЛО створює ризик того, що Росія почне їх призивати на строкову військову службу.