Політичні преференції олігархів напередодні президентських виборів

Наближення виборчої кампанії змушує українських олігархів визначатися із кандидатами, яких вони будуть підтримувати на президентських виборах. Беручи до уваги політичні тенденції та дані соціологічних опитувань, головними претендентами на перемогу у 2019 році є Юлія Тимошенко та Петро Порошенко. Петра Порошенка підтримують олігархи, які мають особливі умови для створення бізнесу, а навколо Юлії Тимошенко гуртуються ображені олігархи та бізнесмени, які втратили бізнес та контроль над державними монополіями.   

Інші кандидати (Олег Ляшко, Вадим Рабінович, Анатолій Гриценко, Олександр Вілкул та Юрій Бойко, Андрій Садовий), які демонструють рейтинги в районі 3-7%, цікаві олігархам як можливі інвестиційні політичні проекти на наступних парламентських виборах.

Група підтримки чинного Президента

Петра Порошенка підтримують олігархи, яким створено особливі умови та преференції в бізнесі. До групи підтримки чинного президента можна віднести Рината Ахметова (заробляє на формулі «Роттердам+»), Юрія Косюка (отримує мільярдні дотації для свого бізнесу), Павла Фукса (скуповує активи олігархів Януковича і забезпечує більшість в парламенті), Костянтина Григоришина (замість Миколи Мартиненка разом із Ігорем Кононенко зайшов на ринок атомної енергетики), Олександра Третьякова (лотерейний монополіст), Віталія Хомутинніка, Ярослава Москаленка, бізнес-групу «Континіум». Також Порошенка підтримують крупні аграрні бізнесмени, які отримують щедрі дотації із державного бюджету, а також київські забудовники.

Окрім адміністративного ресурсу і впливового власного оточення, Петро Порошенко може заручитися підтримкою мерів великих міст, на яких можна натиснути за допомогою силовиків та інструментів антикорупційного контролю. Також для Президента важливо завершити переговори щодо об’єднання БПП і НФ в єдину партію влади, в якій бенефеціарами мають виступити Віталій Кличко, Володимир Гройсман, Арсеній Яценюк та сам Петро Порошенко. Без підтримки вищезазначених партнерів по владі, Петро Порошенко із його високим анти-рейтингом може програти вибори, адже навіть 1-3% голосів можуть відіграти вирішальну роль.

Важливим завданням для штабу Президента є політична нейтралізація і виведення в ІІ тур виборів зручного опонента – Олега Ляшка або Вадима Рабіновича. Варто зазначити, що Олег Ляшко повністю перебуває під контролем Рината Ахметова, і лідеру РПЛ створені комфортні фінансові і медіа можливості для ведення політичної агітації. Те ж саме стосується і Вадима Рабіновича, який позиціонує себе як кандидат від Південного-Сходу України. Вважається, що Рабінович отримує підтримку від Банкової та Павла Фукса.

«Ображені олігархи» підтримують Юлію Тимошенко

Лідерку партії «Батьківщини» підтримують ображені бізнесмени, які втратили активи і перебувають у конфлікті із Порошенком. Хедлайнером в цьому списку є Ігор Коломойський, який відкрито підтримує Тимошенко та надає їй доступ до головного телеканалу України – «1+1». Також союзниками Тимошенко є Сергій Льовочкін, який надає доступ Тимошенко до телеканалу «Інтер», Сергій Тарута та олігарх-втікач Олександр Онищенко.

Ще одним потенційним сильним союзником Юлії Тимошенко може виступити чинний міністр МВС. Арсен Аваков перебуває в дуже складних, а інколи і конфліктних стосунках із Президентом. Також міністр МВС, фактично, виключений із переговорного процесу щодо формування єдиної партії влади, де головними бенефеціарами вважаються Порошенко, Яценюк, Кличко та Гройсман. Сам Аваков розуміє, що лише Тимошенко може надати йому безпекові гарантії, а можливо, навіть і зберегти його на посаді міністра МВС після президентських виборів. У зв’язку із цим, окремої уваги заслуговують часті заяви Арсена Авакова про те, що структура МВС на президентських виборах залишиться поза межами політичної конкуренції і виступить запобіжником від можливих фальсифікацій та не допустить зловживань.

Конкурентною  перевагою Тимошенко є також наявність розгалуженої партійної структури, сильне представництво в місцевих радах, спогади громадян про високі соціальні стандарти за її Прем’єрства в 2007 – 2010 роках, а також високий анти рейтинг чинного президента.

Інший олігарх Віктор Пінчук також дозволяє Тимошенко виступати на його телеканалі ІСТВ, і не виключено, що він пообіцяв їй неформальну підтримку під час кампанії. Паралельно, Віктор Пінчук надає неформальну підтримку коаліції ліберальних сил, займається пошуком та підтримкою нових політичних лідерів, а також спонукає Святослава Вакарчука до активних політичних дій.

Боротьба за статус єдиного кандидата від Південного Сходу України

Для переважної більшості олігархів ключовим питанням є також пошук консенсусу навколо кандидата, який міг би представити ці регіони на президентських виборах. По наявній інформації, таких кандидатів є декілька – Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Вадим Рабінович, Вадим Новинський та Віталій Хомутиннік.

Більшість соціологічних опитувань подає Юрія Бойка як лідера Опозиційного блоку, в результаті чого, представник олігархічної групи «Фірташа-Льовочкіна» демонструє непогані результати. Однак, нещодавно про свої президентські амбіції заявив і Олександр Вілкул, який входить в орбіту впливу Рината Ахметова. Цікавим є той факт, що за часів Віктора Януковича, саме Олександр Вілкул вважався одним із можливих спадкоємців Януковича на 2020 рік.

Стрімко покращує свої електоральні позиції в цих регіонах Вадим Рабінович (партія «За життя»), який за допомогою популістичної риторики та постійної присутності на ТВ перетягує на себе електорат Опозиційного блоку. Вважається, що Вадима Рабіновича фінансує Павло Фукс, а Банкова дозволяє цьому політику виходити на провідні телеканали. В цілому, Вадим Рабінович використовується Адміністрацією президента в її протистоянні із Сергієм Льовочкіним.

Ще одним самодостатнім і впливовим гравцем на електоральному полі Опозиційного блоку вважається «православний олігарх» Вадим Новинський. Окрім великих фінансових активів, Новинський має дуже сильний вплив на відділення Української Православної Церкви Московського патріархату. У Вадима Новинського давно триває корпоративний конфлікт із Петром Порошенком. Зважаючи на це, Новинський може розглядати президентську кампанію як інструмент власного захисту від влади.

Також за допомогою зовнішньої реклами зондує громадську думку мешканців Південного-Сходу ще один молодий олігарх Віталій Хомутиннік, який є координатором депутатської групи «Відродження». У Хомутинніка окрім політичних амбіцій є значні фінансові ресурси, проте на серйозний вплив в цих регіонах йому навряд чи можна розраховувати.