Припинення вогню на Донбасі – чому цього разу все по іншому.

 

На засіданні  Трьохсторонньої контактної групи в Мінську вкотре була узгоджена ініціатива щодо припинення вогню. Цього разу, вона повинна стартувати з 00.01 27.07.2020.  Подібні плани дій, узгоджуються сторонами чи не кожного місяця,  і на практиці тривають, подекуди, менше ніж час який витрачається  на їх написання на папері.

У тексті домовленостей, опублікованому ОБСЄ,  вперше міститься комплекс заходів, яких до нині не існувало.

Офіційний Київ довгий час не погоджував підписання комплексу додаткових заходів (на чому наполягали Росія і “республіки”) і пішла на них, як повідомляють деякі джерела, лише після серйозного тиску ззовні – загроз Росії згорнути співпрацю в рамках Нормандського формату і настійних рекомендацій Німеччини з Францією. В свою чергу президент Зеленський ініціює отримання підписів представників нормандської четвірки, які мають забезпечити додаткову їх залученність в процес реалізації цих заходів, і посилити, на думку ОП, обов’язковість їх дотримання.

Що ж включає принципово нова схема:

1. Заборона на наступальні і розвідувально-диверсійні дії, а також заборона на використання будь-яких видів літальних апаратів (тобто, заборона дронів);

2. Заборона на застосування вогню, включаючи снайперський;

3. Заборона на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їх околицях;

4. Застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатора ТКГ, який повідомляє про це всіх її учасників;

5. Створення координаційного механізму з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК (реалізація цього пункту не до кінця зрозуміла, адже РФ офіційно вийшла з складу СЦКК);

6. Вогонь у відповідь в разі наступальних дій допускається тільки в тому випадку, коли він відкритий за наказом відповідного керівництва ВСУ і керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використовувати вищезгаданий координаційний механізм (реалізація цього пункту суперечить статуту ВСУ);

7. Вищезазначені заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані ніякими іншими наказами, в тому числі секретними.

Всі ці заходи повинні бути введені в дію спеціальними наказами по ВСУ і “ДНР-ЛНР”.

Раніше таких вимог до перемир’я не було. З формальної точки зору, наявність наказу про заборону на військові дії і обстріли – серйозний стримуючий фактор для тих, хто вирішить порушити перемир’я: порушення наказу тягне за собою відповідальність аж до кримінальної. Звісно, якщо сторони в дійсності хочуть дотримання режиму припинення вогню.

Існує безліч версій, чому зараз офіційний Київ пішов на поступки. Напевно, одним з основних пояснень є чергова спроба президента Зеленського зрушити з місця процес мирного врегулювання, який за останні пів року, суттєво пригальмував. В той же час, президент має усвідомлювати,  всі попередні провали «перемир’я», супроводжувались загостренням та жертвами серед ВСУ.

В той же час, додаткових слухів навколо процесу мирного врегулювання, додає діалог Володимира Зеленського і Володимира Путіна про Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО і Закону про децентралізацію, що передбачає зміни до Конституції. В будь якому випадку, навіть найменьші поступки з боку України, сприймаються частиною населення всередині країни досить болісно.

Так, вже в день початку режиму припинення вогню, під офісом президента зібралось кілька тисяч протестуючих, очолювані опозиційними силами, що вимагали від влади перегляду останніх домовленостей.

Передували цим протестам, повідомлення командувача ООС Володимир Кравченко, який звинуватив “Л / ДНР” в декількох обстрілах після початку перемир’я. За його словами, українські військові у відповідь вогонь не відкривали, а ситуація під контролем. Так за його словами, фактично відразу після старту припинення вогню, з  0: 20 до 0:45 був обстріл підрозділи 36-йб окремої бригади морської піхоти зі стрілецької зброї, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів Також близько 9:00 ранку в смузі відповідальності 79-ї бригади бойовики здійснили три обстрілу, встановивши три міни ПОМ.

Прогнозовано,  “ЛДНР” заявляють, що режим тиші вони після його початку не порушують, а повідомлення української сторони називають провокаціями.